BBA-Reman Forums



FORD FOCUS 1.6 D 2005 P0380 HEATER PLUG CONTROL CIRCUIT "FIXED"

Posted By wor-mate 9/19/2010 6:49:45 PM
Add to Favorites0

FORD FOCUS 1.6 D 2005 P0380 HEATER PLUG CONTROL CIRCUIT "FIXED"

Author Message
wor-mate
 Posted 9/19/2010 6:49:45 PM
Forum Technician

Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 hours ago
Posts: 652, Visits: 2,118
702
hello all, could anyone give me any guidance to curing this fault.

 i have a focus 1600 d year 2005 engine code hhda (90hp),

 i have two fault codes logged p0380 heater plug control circuit permanent, and u0073 control bus communication off . the heater plug system works ok if i freeze the coolant temp sensor,  though all appears to be all ok i have p0380 permanent.

the following have been checked,  h/plugs, harness between plugs and enginebay fusebox, relay in fusebox, supplies and earths to relay.

the car also lacks power on the road and appears to be governed to approx 3 k, i also have a red lamp illuminated in the rev counter dial which is engine systems system warning lamp, not sure if this fault is being created due to the other problems or is a separate fault completely.

9/24/2010 2:12:27 PM by wor-mate
Andy-01
 Posted 9/20/2010 2:57:18 PM
Forum Technician

Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)Forum Technician - (583 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 2/18/2014 1:24:55 PM
Posts: 551, Visits: 1,925
583
See if you can get a hold of a copy of Ford's TSB 17 of 2005 !
wor-mate
 Posted 9/21/2010 4:15:13 PM
Forum Technician

Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 hours ago
Posts: 652, Visits: 2,118
702
many thanks 01

i cannot believe a vehicle would go into limp mode for a heater circuit fault.

tsb 17 covers what i assume to be a slightly earlier version of the vehicle, it refers to a remote mounted relay, my vehicle has the heater relay (a 4 pin 70 amp) located in the engine bay fuse box. i will now go deeper into why its logging a fault on a system which works satisfactory.

wor-mate
 Posted 9/24/2010 2:11:35 PM
Forum Technician

Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)Forum Technician - (702 reputation)

Group: Forum Members
Last Active: 3 hours ago
Posts: 652, Visits: 2,118
702
fixed. found a problem with the wiring after it leaves fuse 28 going to ecu (fuse 28 goes live when the plugs are on)

Reading This Topic

Expand / Collapse

Back To Top